Hopeasompa 2022 kilpailut Taivalkoskella

Tänä vuonna nuorten Hopeasompa kilpailut pidettiin Taivalkoskella 18-20.3. Järjestelyistä vastasi Taivalkosken Metsä-Veikot yhdessä Suomen hiihtoliiton kanssa. Kilpailutavat ja matkat olivat perjantaina skicross-radalla 0,9km, lauantaina vapaa hiihtotapa 3km-8km ja sunnuntaina viestit perinteisellä hiihtotavalla. Osallistujia kilpailuissa oli noin 470. 

Vehkalahden Veikkojen hiihtäjistä Taivalkoskella oli mukana kolme kilpailijaa. Perjantain skicross kisassa M14 Anton Vainio sijalla 9, N 14 Maria Tasa sijalla 10 ja M15 Lauri Sakki sijalla 25. Lauantain vapaan matkoilla Anton ylsi viidenneksi (M14), Lauri oli yhdeksäs (M15) ja Maria sijalla 21 (N14). Viestijoukkuetta ei tälläkertaa ollut. Urheilijat olivat tyytyväisiä viikonlopun kulkuun. 

– Skicros ei sujunut omasta mielestä ihan niin hyvin, mutta tänään (la) olin tyytyväinen omaan suoritukseen kertoi Lauri kisoistaan.

– No ihan hyvä. Perjantaina olisi ollut finaalipaikka, mutta välierässä jäi jalkojen väliin pujottelukeppi ja jäin finaalipaikasta kun kaatusin. Tänään (la) jäin viidenneksi 4,9 sekuntia mitalista kuvaa Anton päivien suorituksiaan. 

– Kisat sujui etenkin skicrossin osalta hyvin, sillä en ole juurikaan sitä koskaan harjoitellut, enkä ole sprinttejä kisannut. Perusmatkakin meni ihan hyvin. En odottanut tältä viikonlopulta mitään suurta, sillä olen parempi perinteisessä hiihtotavassa kuin vapaassa hiihtotavassa. Kokonainen fiilis viikonlopusta on hyvä koska suksi toimi ja kunto kesti. Kuvasi Maria tunnelmiaan kilpailuiden jälkeen.

Vauhdikas skicross kilpailumuotona 

Hopeasomman perjantain kilpailumuotona oli skicross, jonka 0,9km mittaisella XCX-radalla laskutaito ja ketteryys olivat tarpeen. Sprintin tapaan skicrossissa kilpaillaan ensin alkuerät ja välierien kautta päästään finaaliin. Skicross-radalla on kumpareita, kaarteita, pieniä hyppyreitä ja peesissä laskemista. 

– Tämä oli mun ensimmäinen skicross kilpailu ja mun mielestä sprintti on parempi kun sillä on verratessa SM arvo. Lopputulokset saattoi olla hyvinkin vaihtelevia ja yllättäviä. Saattoi saada esim. jos meni väärältä puolelta pujottelukeppiä viiden sekunnin aikasakon. Yhteislähdössä kontakteilta ei vältytty ja välinerikkojakin saattoi tulla paljon enemmän kertoi Lauri kilpailumuodosta. 

– Skicross oli jännä ja tämä oli mun ensimmäinen skicross kilpailu. No kyllähän siinä näkee hiihtäjän taito-ominaisuuksia ja tuli siinä vähän hiihtoakin kuvailee Anton. Kaatuamisia tuli paljon. Omissa harjoituksissa ei olla päästy harjoittelemaan tätä tänä talvena kun ei ole lähellä oikein ratoja. Mutta onhan se katsojille viihdyttävää vaikka kilpailijalle vaativaa. Vaati rohkeutta ja ennakkoluulottumuutta osallistua kun ei ole aikaisemmin tässä lajissa kilpaillut. Hauskaa se kyllä oli. 

– Skicross oli todella mukavaa, koska siinä pystyi koettelemaan omia kykyjä muun muassa kaarteilla, hyppyreillä ja mutkitteluilla! Haluaisin päästä harjoittelemaan sitä enemmän koska se oli kivaa, hauskaa ja siinä pystyy kehittämään hiihtotaitoa myös normaalimatkoilla esimerkiksi just erilaisissa vaikeissa laskuissa ja mutkissa listaa Maria lajin hyötyominaisuuksia.

Vaihteleva olosuhde painui Veikkojen nuorten hiihtäjien mieleen

Viikonlopun sää oli vaihteleva ja kilpailijat saivat nauttia laduilla auringosta ja lämmöstä, kuin lumisateesta ja tuulesta. Taivalkosken radan lisäksi hiihtäjiä haastoi lauantaina kova tuuli, jota vastaan täytyi taistella aina kääntöpaikalle asti avoimessa maastossa. 

– Tuuli teki vaikeutta mäki osuudessa ja ylämäkeen piti hiihtää kuokalla. Kääntöpaikan jälkeen kohti maalia tultiin kovassa myötätuulessa kertoi Anton vallitsevista olosuhteista. 

– Ladulla oli avaraa ja paljon katsojia ympärillä ja koska oli avaraa niin normaali matka tuntui lyhyemmältä. Normaalimatkalla tykkäsin siitä että ensin puolet matkasta oli ylämäkeä vastatuuleen ja loput puolet oli alamäkeä myötätuuleen summaa Maria. 

Vuoden 2023 Hopeasompa hiihdetään Lahdessa. Sijainti sopii Veikkojen hiihtäjille ja heidän kannustusjoukoille erinomaisesti. Ensi vuonna sitten isommalla porukalla mukaan.