Suunnistus Toiminta

Vehkalahden Veikkojen  SUUNNISTAJIEN TOIMINTAKÄSIKIRJA 2022

Yleistä

Vehkalahden Veikot r.y. (VeVe) on vuonna 1911 perustettu haminalainen, vuoden 2003 kuntaliitokseen asti vehkalahtelainen noin 2 300 jäsenen urheiluseura. Seuran viralliset urheilumuodot ovat ampumahiihto, hiihto, suunnistus, yleisurheilu sekä trialthon, joiden lisäksi seuran piirissä harrastetaan pesä-, lento-ja jalkapalloa sekä kuntoliikuntaa. Veikot on koko historiansa ajan ollut jäsenmäärältään Kymenlaakson maakunnan suurin urheiluseura. Parhaimmillaan jäseniä on ollut 2 700. Seuran perustivat toistakymmentä kyläosastoa, jotka toimivat edelleen. Uusia kyläosastoja on perustettu vuosien varrella. Suurin osasto on yli 500 jäsenen Husulan Kunto.

Toiminta-ajatus

Suunnistusjaoston toimina-ajatus on ylläpitää ja kehittää suunnistuksen harrastusmahdollisuuksia Kymenlaaksossa. Seura tarjoaa  jäsenilleen ja alueen muille lajin harrastajille laadukkaita harrastusmahdollisuuksia .

VeVen suunnistusjaoston  tärkeimmät osa-alueet ovat lasten ja nuorten suunnistus, kuntosuunnistus, kilpa- ja huippusuunnistus sekä suunnistuskilpailujen järjestäminen.

Tavoitteet

 • Toimimme pääseuran visioiden ja arvojen mukaisesti.
 • Järjestämme monipuolista suunnistustoimintaa ja laadukasta vapaa-ajantoimintaa lapsille, nuorille, kuntosuunnistajille, huippu-urheilijoille sekä tukijoukoillemme.
 • Kehitämme kuntosuunnistustoimintaa yhdessä naapuriseurojen kanssa.
 • Noudatamme Tähti-seura laatukriteerejä ja ylläpidämme innovatiivista nuorisotoimintaa.
 • Pyrimme säilyttämään asemamme varteenotettavana huippu-urheiluseurana.
 • Panostetaan kesäsuunnistukseen.
 • Olemme mukana hiihtosuunnistuksessa sään niin salliessa.
 • Ylläpidämme alueen karttoja.
 • Olemme mukana koulutustoiminnassa.
 • Huomioimme toiminnassamme tulevat kilpailut ja niiden järjestelyt yhteistyössä pääseuran kanssa.
 • Pyrimme aktiiviseen varainhankintaan, talkootoimintaan ja yhteistyöhön ympäröivien yhteisöjen kanssa.

Suunnistuksen pääalueet:

 • Nuorisosuunnistus –  Tähtiseura sinetti; luonto, elämykset, kaverit ja haasteet
 • Kilpasuunnistus – mahdollisuus menestykseen huipulle asti
 • Harrastesuunnistus – haasteita oman tason mukaan
 • Kilpailujen järjestäminen – laadukasta Kompassicupeista suuriin arvokisoihin
 • Karttaryhmä – laadukkaat kartat, liikuntapaikkana

Arvot ja visio

Suunnistusjaoston VEHKALAHTELAINEN LINJA;

VISIO

Vehkalahden Veikot on yleisseura Kaakkois-Suomessa. Suunnistus on yksi päälajeistamme. Seuran toiminnan pääpaino on kesäsuunnistuksessa, muita suunnistusmuotoja on hiihto- ja pyöräsuunnistus. Seuran tarkoituksena on suunnistusharrastuksen edistäminen kaikissa ikäryhmissä ja tasoilla monipuolisesti sekä laadukkaasti toimien. Seura on kokenut arvokisajärjestäjä.

ARVOT

Seuraan ja suunnistuksen pariin on helppo tulla, ja jokainen voi harrastaa suunnistusta omien tavoitteidensa mukaisesti. Toimimme yhteistyössä seuran muiden jaostojen,  seuran kyläosastojen, naapuriseurojen, Kaakon alueen suunnistusseurojen,  Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemian sekä Haminan kaupungin kanssa. Viestimme toiminnastamme avoimesti, havainnoimme ympäristöämme ja kuuntelemme jäsenistöämme.

Laadukkaat kartat, monipuoliset harjoitukset, ohjaajat, valmentajat ja ratamestarit luovat suunnistajille edellytykset harrastaa ja kehittyä seurassa. Lasten suunnistuskoulutus lähtee lasten tarpeista ja se on kasvattavaa, hauskaa ja kannustavaa. Panostamme kisajärjestelyihimme jokaisella osa-alueella ja pidämme yllä kykyämme järjestää korkealaatuisia suunnistuksen arvokilpailuja.

Toiminnassamme korostuu yhdessä tekeminen niin harjoittelussa kuin kuntorastien ja kilpailutapahtumien järjestelyssäkin. Arvostamme talkootoimintaa ja rohkaisemme osallistumaan siihen. Hyvä ilmapiirimme kannustaa tulemaan mukaan seuraan ja toimintaamme sekä innostaa urheilijoitamme tavoittelemaan kilpailumenestystä aina kansainväliselle huipulle asti. Yhteenkuuluvuuden tunnetta tuovat seurateltta, näkyvät seura-asut ja -viirit. Osallistumme suunnistusviesteihin huippu- sekä harrastetasolla.

Kunnioitamme luontoa ja huomioimme ympäristön kaikessa toiminnassamme. Hyvät suhteet maanomistajiin on lajimme edellytys. Edistämme seurassamme yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa sekä rehtejä pelisääntöjä.

Organisaatio ja yhteystiedot:

Suunnistusjaoston 2022 yhteystiedot löytyvät VeVen sivuilta kohdasta VeVe/Suunnistus/Yhteystiedot.

Toiminta-alueet

HIPPO-suunnistuskoulu

HIPPO -suunnistuskoulu on tarkoitettu aloitteleville lapsille ja nuorille, ikäryhmä noin 5-14 vuotiaille. Harjoituksia  on kerran viikossa. Kun taidot karttuvat, niin henkilö voi siirtyä  nuorten valmennusryhmään. HIPPO-suunnistuskoulu alkaa  keväällä. Tapahtumat ovat  VeVen tapahtumakalenterissa. Lisätietoja VeVen sivuilta kohdasta  VeVe/Suunnistus/Nuorisotoiminta. Ryhmälle tehdään oma whatsap -ryhmä.

Nuorten valmennusryhmä

Nuorten valmennusryhmälle on  tarjolla  harjoituksia ympäri vuoden. Nuorten  ryhmään kuuluu tavallista  suunnistusta jo osaavia, ikäryhmä noin 11-20 v. Harjoituksia on riippuen kaudesta useita kertoja viikossa. Talvella ohjelmassa kortteliharjoituksia, testijuoksuja ja sisällä kuntopiiriä sekä KyS.n kanssa yhdessä Ruonalan hallissa juoksuharjoituksia kahdessa eri ryhmässä.  Harjoitukset tuevat VeVen tapahtumakalenteriin. Lisätietoja tästä VeVen sivuilta kohdista VeVe/Suunnistus/Valmennus ja VeVe/Suunnistus/Nuorisotoiminta.

Nuorten valmennusryhmä kuluu Itä-Suomen JUNIONIIN, joka järjestää  yhdessä nuorille harjoitusleirejä. JUNIONIryhmän toiminta  on n  13-20 v. JUNIONIN yhteyshenkilö on Sanna  Weckman.

Aikuisten valmennusryhmä

Aikuisten valmennusryhmään haetaan ja siihen valitaan kriteerien avulla. Aikuisten valmennusryhmään kuuluu  nuorista yli 15- vuotiaat.

Aikuiset voivat  osallistua nuorten valmennusryhmän harjoituksiin. Harjoituksista ilmoitetaan  VeVen tapahtumakalenterissa ja  tietoa niistä tulee myös  whatsap-ryhmässä.

Aikuisten suunnistuskoulu

Aikuisten  suunnistuskoulu pyörähtää käyntiin keväällä. Yleensä  kurssi  sisältää  teoriaa  ja  maastoharjoituksia.  Lisätietoja löytyy seuran pääsivuilta. Niihin pääsee osallistumaan kaikki halukkaat.

Rannikkorastit

Rannikkorastit tehdään yhdessä  lähiseurojen kanssa,  mukana meidän lisäksi  KyS, KaaRa, PyVo ja EkSu. Tapahtumia  on n.  50.  Tapahtumissa  on tarjolla ratoja kaiken tasoisille metsäsuunnistuksessa  A, B, C ja D  sekä sprintissä  A, B ja D.  Tulospalvelu ja reittihärvelit  toteutetaan.  Lisätietoja maksuista ym.  Rannikkorastit sivuilta tai VeVe/Suunnistus/Kuntorastit Rannikkorastit. VeVen järjestämät Rannikkorastit tulevat  tapahtumakalenteriin.

KSOY-omatoimirastit

Omatoimirastit ovat  Haminan alueella.  Tapahtumia on noin 15. Rastit ovat metsässä ti-su välisen  ajan, jolloin rasteilla voi käydä haluamansa aikana. Kartat  tilataan linkin kautta  ja ne on yleensä noudettavissa Husulassa.  Järjestettyä ajanottoa ei ole.  Nämä tulevat tapahtumakalenteriin. Näistä lisätietoja VeVen sivuilla  kohdassa VeVe/Suunnistus/Kuntorastit Omatoimiperiaatteella.

Taitoharjoitukset

Taitoharjoituksia järjestetään lähinnä valmennusryhmälle, mutta ne ovat avoimia kaikille maksua vastaan. Nuorten ja aikuisten valmennusryhmiin kuuluville taitoharjoitukset ovat ilmaisia samoin ohjaajille. Taitoharjoituksista ilmoitetaan tapahtumakalenterissa.

Urheiluakatemia

Suunnistus kuuluu Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemian ohjelmaan, aamuharjoituksia pidetään kahdesti  viikossa, johon pääsevät  osallistumaan Kotkan ja  Haminan alueen urheiluakatemiaan  kuuluvat oppilaat. Urheluakatemiaan pääsee vain hakuprosessin kautta.

Kilpaileminen

Kilpaileminen onnistuu, kun on seuran jäsen. Kun on liittynyt seuraan, täytyy olla yhteydessä IRMAvastaavaan, jotta voi ilmoittautua  seuran piikkiin kilpailuihin. Seura kustantaa osan kilpailukuluista. Seuran sivuilla on lisätietoa kilpailemisen pelisäännöistä kohdassa  VeVe/Suunnistus/Kilpailutoiminta.

Kilpailujen järjestäminen

Kilpailuja  järjestetään, jotta laji pysyy alueella sekä niillä rahoitetaan suunnistajien toimintaa. Yleensä  kerran vuodessa järjestetään kansalliset sekä  KompassiCupin kilpailut ja muutaman vuoden välein SM-kilpailut.  Myös  pienempiä kilpailuja järjestetään mm.  koulujen väliset suunnistukset, matalan kynnykset kilpailut lapsille sekä   seuran mestaruuskisat ja kuntosuunnistusmainen KOTHAMcupin 1-2 osakilpailua  järjestäminen suoritetaan.

Jäsenyys

Seuran  jäseneksi  ovat tervetulleita  kaikki lapset, nuoret ja aikuiset.

Vehkalahden Veikkojen jäseneksi kuulut liittymällä johonkin seuran kyläosastoista.  Yleensä  kauempana olevat  henkilöt  liittyvät Husulan Kuntoon.

Tietoa kyläosastoista saat näiden sivujen ao kohdasta. Kyläosastot perivät jäsenmaksun, joka on samalla VeVe:n jäsenmaksu. Jossain kyläosastossa saatetaan periä sen vuosikokouksen päättämää jäsenmaksua joka voi poiketa allaluetelluista maksuista.

Vehkalahden Veikkojen jäsenmaksut vuonna  2022

Aikuisjäsen 20 euroa (osastolle 5 €)

Nuorisojäsen (alle 18v) 10 euroa  (osastolle 2 €)

Perhejäsenmaksu 50 euroa (osastolle 10 €)

Kannattajajäsenmaksu pääseuralle 80 euroa

VeVe:n ja kyläosaston kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua

Tiedotus

Seuran nettisivuilla seuran tapahtumakalenterissa ilmoitetaan harjoituksista/tapahtumista. Samoin seuran etusivuilla on myös tiedotuksia/uutisia. Tiedotukseen käytetään lisäksi  Instagrammia ja Facebook sivuja.  Erillisiä tiedotteita jaetaan eri kohderyhmille myös Whtsapia tai sähköpostia käyttäen. Tulevista kilpailuista tehdään yleensä banneri sivun reunaan, jota klikkaamalla pääsee oikeille sivuilla.  Tapahtumista  ilmoitetaan yleensä  myös  Reimarin  seuratpalstalla tai Kymen Sanomien  seuratpalstalla.

Seuran johtokunnaan ja  suunnistusjaoston jäseniin  voi  olla  puhelimitse tai sähköpostilla  yhteydessä.  Nämä yhteystiedot löytyvät  VeVen sivuilta.

Suunnistusjaoston toimintasuunnitelma kaudelle 2022

Suunnistusjaosto vuonna 2022

Pasi Jokela (puh.joht.), Niko Laitinen (siht.), Juhana Suurnäkki (kartat), Janne Weckman (valmennus ja kartat), Timo Harju (kilpailut), Annika Takanen (nuoriso), Tuulia Kukkonen (talous),Suvi  Mannoja (talous), Jenna Niinisalo (kuntosuunnistus), Anniina Heikkinen (tiedotus, talous), Leena Lehtoranta ja Satu Salorinne.

Jaoston rinnalla:

Ari Kukkonen, Jukola-vastaava

Hanna Tyni, asuvastaava

Jaosto järjestäytyy tammikuussa ja jakaa vastuualueet tarkemmin.

Tavoitteet

 • Toimimme pääseuran visioiden ja arvojen mukaisesti.
 • Järjestämme monipuolista suunnistustoimintaa ja laadukasta vapaa-ajantoimintaa lapsille, nuorille, kuntosuunnistajille, huippu-urheilijoille sekä tukijoukoillemme.
 • Kehitämme kuntosuunnistustoimintaa yhdessä naapuriseurojen kanssa.
 • Noudatamme Tähti-seura laatukriteerejä ja ylläpidämme innovatiivista nuorisotoimintaa.
 • Pyrimme säilyttämään asemamme varteenotettavana huippu-urheiluseurana.
 • Panostetaan kesäsuunnistukseen.
 • Olemme mukana hiihtosuunnistuksessa sään niin salliessa.
 • Ylläpidämme alueen karttoja.
 • Olemme mukana koulutustoiminnassa.
 • Huomioimme toiminnassamme tulevat kilpailut ja niiden järjestelyt yhteistyössä pääseuran kanssa.
 • Pyrimme aktiiviseen varainhankintaan, talkootoimintaan ja yhteistyöhön ympäröivien yhteisöjen kanssa.

Nuorisotoiminta

Nuorisoryhmän koordinaattorina toimii Annika Takanen. Suunnistuskoulun vastuuvetäjiä ovat Marjut Laitinen, Anniina  Heikkinen ja Suvi Mannoja. Mukana  toimivat  myös Sanna Weckman, Liisa Kriktilä, Mari  Myllynen ja  Jarno  Koivula. Nuorisoryhmä järjestäytyy tarkemmin tammikuussa 2022. 

Suunnistuskoulun toiminta jaetaan osallistujien iän ja taitotason mukaan. Harjoitteiden ohessa tuetaan ryhmäytymistä ja positiivista ilmapiiriä.  Taitojen karttuessa nuorisoa siirretään joustavasti valmennusryhmiin. Ohjelmaan kuuluvat sekä kesä- että talviharjoitteet ja testijuoksut. 

Suunnistuskoulu harjoittelee Haminan lähialueilla. Suunnistuskoululla on omia kokoontumisia, yhteistyötä kuntosuunnistuksen ja valmennusryhmien kanssa sekä yhteisiä harjoitteita Kymin Suunnistajien sekä Kouvolan Suunnistajien kanssa. Talvella pyritään järjestämään yksi leiripäivä kuukaudessa.  Suunnistuskoululaiset leireilevät lähiseudulla ja 8-18-vuotiaat voivat osallistua Leimaus-leirille.

Nuorten valmennusryhmäläiset n. 12-20- vuotiaat voivat osallistua Kaakon alueen  Junionileiri-toimintaan. Tässä ryhmässä  Sanna  Weckman toimii  yhteyshenkilönä.

Nuorten tärkeimpiä kisoja ovat Kompassicup ja Nuorisoviesti Turussa. Jokainen voi lisäksi osallistua kansallisiin kilpailuihin.

Kilpailut

Seuraavat kilpailut on myönnetty järjestettäviksi tulevina vuosina:

 • Kompassicup 2.5. 2022  Ruissalossa
 • Kansalliset suunnistukset 22.5.2022 Metsäkylässä
 • Nuorten Jukolan Viesti 20.8.2022  Kilpailu järjestetään yhdessä Kymin Suunnistajien kanssa Kotkan Äijönvuorella.
 • INOVliiga, Kompassicupin  finaali, Kymen rastiviesti 21.8.2022   Laajakosken Honkalassa yhdessä Kymin Suunnistajien kanssa

Jukolan viesti     

Myönnettiin järjestettäväksi  2026. Vuoden 2022 tavoitteena markkinoinnin ja organisaation rakentaminen perusasioiltaan kuntoon.

Kuntosuunnistus

Vuoden 2022 kuntosuunnistoiminnan tavoitteena:

 • kuntosuunnistustoiminnan jatkaminen yhteistyössä KaaRan, PyVon, EKSu ja KySin kanssa Rannikkorastien merkeissä yhtenäisin pelisäännöin
 • kuntosuunnistustoiminnan resurssien ja nuorten/valmennusryhmän resurssien toimiva yhdistäminen
 • Rastilippu-palvelun ja maksuvaihtoehtojen selkiyttäminen
 • kuntosuunnistustoiminnan tuominen lähelle kaupungin keskustaa
 • toiminnan markkinointi yritysten virkistykseen tai tyky-toimintaan
 • järjestäjien ohjeiden selkiyttäminen talkootoimintaa tukeviksi
 • omatoimisuunnistuksen järjestäminen Rannikkorastien lisäksi

Kartat

 • Päivitetään kuntosuunnistuskarttoja tarpeen mukaan.

Valmennusryhmä 

Tärkeimmät kilpailut valmennusryhmällä ovat 10Mila, Jukolan Viesti ja 25Manna, SM-viestit sekä henkilökohtaiset SM-kisat. Näitä kilpailuja varten järjestetään leirejä ja harjoituksia. Leirien ja harjoitusten omavastuut ovat seuran yleisen säännön mukaisia.

Koronatilanne voi muuttaa kuitenkin leiritysten toteutumista.

Leirisuunnitelma:

Marraskuu 2021:            Kotileiri

Tammikuu 2022:            Pajulahti

Helmikuu:                      Eteläleiri

Maaliskuu:

Huhtikuu:                       Junioni-sprinttileiri Hamina/Kotka, Kevätleiri Naantali

Toukokuu:                     Kotileiri

Kesäkuu:                       Kotileiri, Jukolaleiri Mynämäki

Heinäkuu:

Elokuu:                          SM-leiri

Valmennusryhmän vetovastuussa Janne Weckman, apumiehenä erityisesti viesteissä Jarkko Heikkinen.  Satu  Salorinne mukaan tähän erityisesti tukemaan naisten puolta. Projeckt Vehkalahti  käynnistyy  vuoden 2022  aikana.  

Valmennuksen vuosisuunnitelma; VEHKALAHTELAINEN LINJA

MARRAS-MAALISKUU

-kestävyyden parantaminen

-juoksukordinaatiota, -tekniikkaa

-kuntopiiriä ja lihaskuntoharjoittelua, lihaskuntotestejä

-lumitilanteen mukaan suunnistusharjoituksia (kaupunkisprinttiä, jos maastoon ei pääse)

-testijuoksut tammi-maaliskuussa

-vaelluksia ja yhteislenkkejä

-kuivaharjoittelu kartta/reitinvalintaohjelmilla ym.

-leirit

HUHTI-TOUKOKUU

-kilpailuominaisuuksien kehittäminen

-hypyt, loikat, mäkiharjoitteet

-juoksuvedot, nopeusharjoitukset

-maaastoharjoitukset

-suunnistusteknisten ominaisuuksien kehittäminen

-leirit, kilpailuihin valmistavat leirit kuten Jukola, SM-sprintti, Tiomila

KESÄ-SYYSKUU

-kilpailut pääpainossa

-suunnistusharjoitukset tukee kilpailuja

-leirit, kilpailuihin valmistavat kuten SM-pitkä, nuorten leirit: Leimaus

VALMENNUSORGANISAATIO 2022

Valmennuspäällikkö Janne Weckman

Valmennuksen toimintasuunnitelma Janne Weckman, Satu Salorinne, Daniel Koivisto, Jarkko Heikkinen

Juniorivalmennuksen toimintasuunnitelma Annika Takanen, Anniina Heikkinen, Liisa Kriktilä, Sanna Weckman, Suvi Mannoja, Marjut Laitinen

Kilparyhmänvalmennus Janne Weckman, Jarkko Heikkinen

Viestivalinnat Naiset: Jorma Sipilä, Elina Kilpeläinen, Satu Salorinne, Miehet: Janne Weckman, Daniel Koivisto, Jarkko Heikkinen, Nuoret: Nuorisojaosto, 25-Manna: Janne Weckman, Elina Kilpeläinen, Jarkko Heikkinen

Viesti-ilmoittautumiset Anniina Heikkinen

Viestiliiga-joukkueiden organisointi ja huolto Janne Weckman, Satu Salorinne

Valmennusryhmien leirisuunnittelu, harjoitukset ja majoitus Janne Weckman, Jarkko Heikkinen, Daniel Koivisto, Anniina Heikkinen

Viestintä Anniina Heikkinen

SUUNNISTUSJAOSTO -VUOSIKELLO

TAMMIKUU ;

Järjestäydy

Toimintakertomus ed. vuodelta

Tulokset ed. vuodelta kasaa

Toimintapisteet laske ed. vuodelta

Seuratoimintakysely SSLvastaa

Tarkasta uudet lajisäännöt

SSL Nuorisosopimus asia

Ilmoittaudu Jukolaan

Kompassitapahtumat ilmo

Avaa Irmassa kisat

Rannikkorastit suunnittelu

Asutilaukset käyntiin

Sponsorihakemukset asuihin

Sponsorihakemukset käyntiin

HELMIKUU ;

HIPPO-koulun suunnittelu/haku

KSOY-omatoimirastit suunnittelu

Kuntorastivälineet tarkastus

Koulu-kartalla hakemus

Lähikilpailu  SSL  hae

Aikuisten suunnistuskoulu suunnittelu

Sponsorihakemukset jatkuu

MAALISKUU ;

Kompassicup päivät varmista

Seuran yhteystiedot IRMAAN päivitä

Leimausleiri ilmot

Ratamestaripätevyydet IRMAAN  päivitä

Kuntorastikoulutus järjestä

Viestivalinnat päivitä

HUHTIKUU ;

Kisahaku tee SSL

Haminan Energian tukihakemus

HIPPO-koulu alkaa

Sposorihakemukset jatkuu

TOUKOKUU ;

Salivuorot talvikaudeksi tee

Avaa  Irmassa  kisat loppukausi

Jukolan joukkuemäärät tarkasta

MOBO-radat kunto tarkasta

Aikuisten suunnistuskoulu alkaa

Sponsorihakemukset jatkuu

KESÄKUU ;

HIPPO-koulun palautekysely toteuta

HEINÄKUU

ELOKUU ;

Valmennusryhmätasot  tarkasta

SYYSKUU ;

Budjetti tee

Päättäjäiset ajankohta suunnittele

Ensi kauden suunnitelma tee

Sarjojen parhaat selvitä

Ratamestarit tarkista/koulutukset

Ohjaajatilanne/koulutukset

Kartoitukset päivitykset/uudet

Valmennusryhmän palautekysely toteuta

Ohjaajaajat/talkoolaiset palkitse

LOKAKUU ;

Tilaa 25 manna liput

Tilaa TIOmila liput

Uudet valmennusryhmät tee

MARRASKUU ;

Toimintasuunnitelma ensi kaudelle tee

Karttaraha hae SSL

Varaa paikka joulumyyjäisille

JOULUKUU;

Varaa  jukola telttapaikat

Haminan kaupungin parhaat ehdota

Tonttusuunnistus  sprintti Hamina toteuta

Sponsorihakemukset jatkuu