Maasto

Ratamestarien lausunnot

KARSINTA

SM-yön karsinta on aina ollut yksi suosikkikilpailuistani: maan parhaat yö- ja viestimiehet, lähtö, yökisa ja maali. Ei mitään muuta, krumeluurit karsittuna minimiin. Vanhaa viestimiessanontaa lainatakseni kaikki paitsi yösuunnistus on turhaa, eikä sekään lopulta ole niin tärkeää. 

Tällä kertaa karsinta käydään Metsäkylän pohjoispuolisessa hyväkulkuisessa ja valtaosin laakeassa kallio- ja kangasmaastossa. Maasto tarjoaa kymenlaaksolaisen yösuunnistuksen parhaita puolia: juostavaa maapohjaa, vaihtelevaa näkyväisyyttä, sekä sopivasti kiviä & muuta tilpehööriä kartalla. Kartta on arvokisalaatua, hyvin luettava, mutta kuitenkin kaiken oleellisen informaation sisältävä.

Radat on pyritty suunnittelemaan siten, että sujuvat yösuunnistajat pystyvät pitämään vauhtia koko kisan ajan. Muutama pienipiirteinen alue vaatii tarkkaa rastinottoa, kun taas laakeammilla alueilla samaistusvirheiden tai kartalta tipahtamisen vaara on ilmeinen. Bingorasteja on kuitenkin vältelty. Koodien kanssa kannattaa olla tarkkana, parissa paikkaa rasteja on aika lähekkäin ja karsinta on nolo paikka ottaa hylsy. Myös kiellettyjä alueita on syytä kunnioittaa.

Yhteenvetona uskon, että karsinta valmistelee suunnistajia hyvin astetta vaativammassa maastossa käytävää finaalia varten, ja tarjoaa nautinnollisen yösuunnistuselämyksen. Lycka till!

-Tinski

FINAALI

SM yö Metsäkylä 2021 VeVe – Ratamestarin selitykset

Ensimmäinen ”suurempi” ratamestaripesti. Puolisen vuotta sitten suunnittelun alkuvaiheessa joutui toteamaan työmaan luultua työläämmäksi ja sai huomata, ettei hyvän radan ja hyvän kilpailun suunnitteleminen ole sama asia.  Ratojen vaativuus, maastonkäyttö rajoitukset, yli 1000 juoksijaa, n. 30 sarjaa, kilpailukeskuksen sijainti, kilpailun aikataulutus, pääsarjojen live lähetykset, juoksusuunnat ja yms… tuntui ensin melkein ylitsepääsemältä yhtälöltä. Mutta nyt, kun kilpailuun on enää muutama päivä aikaa. Näyttää asiat tapahtuman suhteen hyvältä ja fiilikseni ratamestarina on erittäin luottavainen. Kaikki massatapahtuman kannalta oleellinen saatiin huomioitua. Joitain kompromisseja jouduttiin toki tekemään, mutta omaan silmääni radat näyttävät kuitenkin erittäin SM-kisojen arvoisilta ja odotan innolla millaisena näyttämönä ne tulevat tämän vuoden SM yö kilpailussa toimimaan.

Alueena Metsäkylä on tavanomaista Etelä-Kymenlaaksolaista talousmetsä aluetta, toki hienommasta päästä sellaista! Eli pusikkojen ja hakkuu aukkojen toisistaan erottamia hienoja pienipiirteisiä mäkiä ja laakeampia kangasmetsä alueita. Kun tähän lisätään paikallisessa mittakaavassa ”suurehkot korkeuserot” huomataan, että meillä on käsissä hieno yösuunnistus maasto, joka mahdollistaa vaativien rastipisteiden lisäksi myös reitinvalinnalliset haasteet. Maastopohja on pääasiassa melko nopeaa ja kevyttä sieltä mistä kartta on valkoista. Maastossa etenemistä hidastavia seikkoja ovat kartallakin näkyvät: metsänhoidolliset toimenpiteet, rehevämmät metsä alueet ja paikoin kivikkoiset rinteet. Näkyvyys maastossa on myös enimmäkseen kohtuullisen hyvää, jokaisella radalla päästään vierailemaan kuitenkin myös peitteisemmillä alueilla. Suomen kaakkoisrannikolle saapuessa on myös syytä pitää mielessä täkäläinen kivikuvaus. Aluetta huonommin tuntevillekin vinkkinä: Kiviä on paljon ja kaikki kartalle merkityt murikat ovat oikeasti isoja. Kannattaa myös muistaa, että lämpimän kesän ja kosteamman elokuun jälkeen alueen vanhat niityt ja kosteammat notkelmat saattavat olla edelleen melko rehevässä kunnossa.

Kartoittajan ja ratamestariryhmän johtajan Janne Weckmanin kilpailualueesta piirtämä kartta edustaa pelkistetympää kartoitustyyliä. Selkeästä tyylistä huolimatta kartalla on silti runsaasti tavaraa ja maaston pienipiirteiset alueet tulevat vaatimaan varmasti myös suunnistajan omaa pelkistys taitoa. Koejuoksujen perusteella voin luvata, että kartta tarjoaa sopivassa suhteessa tarkkuutta vaativille pisteille sekä riittävää selkeyttä ja luettavuutta myös pimeässä.

Koska maasto on tänä vuonna hieman viimevuosia kevyempi fyysisesti, otin tavoitteekseni haastaa suunnistajien taitoa radoilla mahdollisimman monipuolisesti. Radoilla on mahdollisuuksien mukaan hyödynnetty erityyppisiä: alueita, rastipisteitä ja rastivälejä. Tällä pyritään testaamaan suunnistajan kykyä tehdä oikeita ratkaisuja mahdollisimman monissa erilaista osaamista vaativissa tilanteissa. Uskon, että vahvimmilla lauantaina ovat suunnistajat, joilla on kyky adaptoitua muuttuviin taidollisiin haasteisiin.

Tervetuloa Metsäkylään lauantaina, pimeä metsä ja rastit odottavat!                                                                           

Finaalien RTM – Daniel Koivisto

Ratavalvojan lausunto

SM-yö Metsäkylässä 24.-25.9.21, ratavalvojan lausunto 

Tämän vuoden SM-yösuunnistus käydään Metsäkylän seuratalon maastoissa keskisessä Kymenlaaksossa  Haminan kaupungin alueella.  

Karsinta ja finaali käydään maaston eri osissa ja eri kartalla, mutta maastotyyppi on samankaltainen  molemmissa kilpailuissa. 

Mielestäni maasto on oiva valinta tähän kilpailumuotoon. Jokaiselle sarjalle riittää haasteita. Maasto on  osin polku ja metsäauto- sekä mökkiteiden pirstomaa, joka antaa mahdollisuuksia erilaisiin reitinvalintoihin. Valtaosa maastosta on hyväkulkuista avokallio- / korpimaaston yhdistelmää, jolloin taitavimmat suunnistajat pääsevät näyttämään taitonsa. Mäkialueiden pienipiirteiset rinteet tuovat lisähaastetta yösuunnistajille.  Rastipisteistä osa olisi jopa päiväkilpailuun haastavia pisteitä. Muistutuksena vielä, että säännöt kieltävät heijastimet rasteilla, joten olkaa tarkkana rastien läheisyydessä. 

Kartta on tunnetun kartoittajan Janne Wecmanin käsialaa ja antaa maastosta hyvin realistisen kuvan.

Visa Sippu 

Karttapalat ja vanhat kartat

Karttapalat

karttapalat

Vanhat kartat

PDF-versio kartasta aukeaa kuvaa klikkaamalla.

SM-Yö, karsinta
SM-Yö, finaali