Osallistujan ohje

Noudata järjestäjän opasteita

Pysäköi siten, että autosi ei haittaa muuta liikennettä. Muista että olemme jonkun toisen omistamalla maalla vieraina. Kuntorastit ovat virallisia tapahtumia, eikä niitä voi järjestää jokamiehen oikeuksin.

Tutustu sääntöihin ja ohjeisiin

Kuntorastitapahtumissa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita. Sääntöjen ja ohjeiden puutteellinen tuntemus ei oikeuta rikkomaan niitä, eikä vapauta sääntörikkomusten seuraamuksista.

Valitse rata kuntosi ja taitotasosi mukaan

Selvitä ratojen pituudet ja vaativuustasot ensin ja tee valintasi arvioituasi oman kuntosi ja taitojesi riittävyys. Suunnistusliiton sivuilta löydät oppaat suunnistuksen perustaitoihin, kartasta ja ratamerkinnoistä, karttamerkeistä ja varusteista.

Jos olet epävarma kysy neuvoa järjestäjiltä, sillä he tuntevat maaston ja ratojen vaativuuden.

Ilmoittaudu lähdössä ja maalissa.

Valittuasi radan, ota kartta ja maksa karttamaksu järjestäjille. Juniorisuunnistajille (20 vuotiaat ja nuoremmat), sekä varusmiehille tapahtumat ovat
maksuttomia. Karttamaksua ei peritä myöskään lapsen ohjaajaksi lähtevältä aikuiselta.

Järjestäjiltä voit vuokrata ajanotossa käytettävän Emit-kortin (2 €/kerta), jos sinulla ei ole omaa.

Ilmoittaudu järjestäjille: Kerro mille radalle olet lähdössä.

Siirry sen jälkeen lähtöpaikalle, jossa on lähtöleimasin. Aseta Emit-kortti leimasimeen ja varmista, että leimasimessa oleva valo ehtii vilkahtaa 3-5 kertaa. Aikaisempien kertojen leimaukset tyhjentyvät kortilta ja aika lähtee juoksemaan, kun nostat kortin leimasimesta. Lähde itsekin juoksemaan!

Maaliin tullessasi muista leimata viimeisellä rastilla. Siirry sitten järjestäjien luo ja aseta korttisi lukijaan. Näin ilmoittaudut maaliin tulleeksi.

Maaliin pitää ilmoittautua, vaikka et haluaisikaan itsellesi aikaa!

Mikäli maalipöytäkirja ei täsmää lähtöpöytäkirjan kanssa, järjestäjä on velvollinen selvittämään puuttuvat osallistujat ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä poliisiviranomaiseen etsintöjen käynnistämiseksi.

Huomioi muut osallistujat ja ympäristö

Jokamiehen oikeuksien ja erityisesti velvollisuuksien tunteminen ja noudattaminen ovat jokaisen suunnistajan perustaitoja. Jokainen osallistuja on myös velvollinen auttamaan maastossa loukkaantunutta tai eksynyttä.

Suunnistajat ovat kuuluisia siitä, että tapahtumapaikat jäävät usein siistimpään kuntoon, kuin mitä ne olivat ennen tapahtumaa. Ole ystävällinen ja vie sinäkin vähintään omat roskasi pois maastosta ja parkkipaikoilta. Muista, että olemme vieraina muiden mailla. Mitä siistimpään kuntoon paikat jäävät, sitä helpommin saamme tulla uudestaankin!

Suunnistuksen ympäristövaikutuksista voi lueskella (englanniksi) kattavasta raportista, tai vaikkapa Jukolan viestin sivuilta. Suunnistuskarttojen kartoituksen aikana tehdään yhteistyötä maanomistajien ja metsästysseurojen kanssa. Suojattavat maastokohteet ja tiedossa olevat eläinten oleskelu- ja pesimisalueet huomioidaan jo ratojen suunnitteluvaiheessa.

Vakuutukset

Liitto on vakuuttanut järjestäjän, osallistujat vastaavat omista vakuutuksistaan. Tutustu kuntosuunnistajan vakuutukseen. Kymen kuntorastien tapahtumatunnus on 162.

Suunnistusliitto on ottanut jäsenseuroilleen Pohjolan tupla-turva vakuutuksen, joka sisältää kilpailu ja kuntorastitapahtumien toimitsijoiden tapaturma- sekä vastuuvakuutuksen. Kuntorastien osallistujat osallistuvat tapahtumaan omalla vastuullaan ja vastaavat itse omista vakuutuksistaan.

Tulokset ja väliajat

Kuntorastien tulokset ja väliajat julkaistaan nettisivuilla, sekä Kymen Sanomien ja Reimarin tulospörssissä. Halutessasi voit ilmoittaa lähdössä (tai maalin) toimitsijoille, että haluat suunnistaa ilman ajanottoa. Tällöin suorituksesi kirjautuu tuloksiin ’Ei aikaa’ -merkinnällä.

Väliaika-analyysistä voit vertailla omaa tasoasi rastiväleittäin. Vaikka päivän kuntosi ei oikeuttaisikaan ”A-radan kärkikolmikkoon”, niin väliajoista voi löytyä pienempiä onnistumisia yksittäisillä rastiväleillä. Löytyisikö kauden rasteilta yksi sopiva rastiväli, jolla voisit yrittää sijoitusennätystäsi? Väliajat ovat iloinen asia!

Huomaa, että ilman aikaa suunnistaessasi et saa suorituksestasi myöskään väliaikoja. Siksi ajanottoa ei kannata turhaan arastella. Nämähän ovat kuntorastit, joissa jokainen kilpailee vain itseään vastaan…

Kaverit

Kuntorasteilu on kivaa ja kaverin kanssa se on vielä hauskempaa. Tuo kaveri tai pari mukaan rasteja etsimään!

 

Lähteenä käytetty: Suomen Suunnistusliitto, Harrastesuunnistus