Yleistä

Kenelle?
Suunnistus on sekä hienoa kilpaurheilua, että ennen kaikkea erinomaista kuntoliikuntaa, jota usein harrastaa kokonaiset perheet. Harrastuksen voi aloittaa milloin tahansa. Lajin pariin on viime vuosina tullut paljon uusia aikuisia harrastajia.
Kymen kuntorastit ovat tapahtumina suunnattu yhtä hyvin aloitteleville kuin aktiivisuunnistajillekin. Järjestäjät vastaavat mielellään kaikkiin järjestelyjä koskeviin kysymyksiin niin tapahtumapaikalla kuin sähköposteihinkin. Monet seurat järjestävät myös aikuisille tarkoitettuja suunnistuskursseja.

Liitetiedossa on karttaote, jossa näkyy tyypillinen aloittelijalle laadittu D-rata. Suunnistaja voi tukeutua lähellä kulkevaan tiestöön tai rohkaistua koettamaan suorempaa etenemistä rastivälillä.

Yleisjärjestelyt
Tapahtumapaikoille on opastus järjestetty rastilipuin kilpailukalenterissa mainitulta päätieltä. Järjestelyt toteutetaan pääperiaatteiltaan samalla tavalla, niin että osallistujat voivat tuntea olonsa kotoisaksi yhtä lailla kaikissa tapahtumissa. Kymen kuntorastien tapahtumasivulla on etukäteen lisätietoa tapahtumasta.

Kartat ja osallistuminen
Kartan mittakaava on pääsääntöisesti 1:10000, 1 cm kartalla=100m maastossa.
Karttoihin on ratapainatukset tehty valmiiksi ja valitsemansa reitin voi kiertää joko ajanotolla tai ilman, yksin tai ystävänsä kanssa. Turvallisuussyiden takia on jokaisen maastoon  lähtijän kuitenkin ilmoittauduttava järjestäjälle sekä ennen, että jälkeen suorituksensa.

Tulokset
Tulospalvelu toteutetaan tietokoneella ja täydelliset tulokset ovat pääsääntöisesti vielä samana iltana luettavissa verkkosivuilta. Tulokset julkaistaan myös Kymen Sanomien verkkolehdessä.

Emit leimausjärjestelmä
Sähköisen leimausjärjestelmän vuoksi ajanotolla suunnistavat tarvitsevat sähköisen kilpailukortin eli Emit-kortin. Kortin voi vuokrata järjestäjältä 2 euron hintaan. Kortin käyttö on yksinkertaista ja järjestäjä neuvoo sen käytössä. Oman kortin voi hankkia suunnistustarvikkeita myyvästä liikkeestä. Kortin hinta on noin 65 euroa. Ilman Emit-korttia (ja ajanottoa) voi myös suunnistaa.

Varusteet
Kuntoilija voi suunnistaa aivan hyvin tavallisissa ulkoiluvaatteissa. Jalkineisiin kannattaa kiinnittää erityinen huomio. Lenkkareillakin pärjää, mutta ne saattavat kyllä jonkin verran nuljahdella epätasaisessa maastossa. Ohutpohjaiset ja tukevat jalkineet ovat parhaat. Valitettavasti oikeita suunnistusjalkineita ei ole paikkakunnan liikkeissä myytävänä. Voit etsiä myyjiä esim. Google-hakusanalla: suunnistustarvikkeita.
Kompassi on hyvä apuväline, etenkin aloittelijalle, mutta välttämätön se ei missään tapauksessa ole. Karttaa malttaen lukemalla aloittelijakin pärjää.

Vakuutus

Kuntosuunnistajan kannattaa hankkia edullinen Kuntosuunnistajan vakuutustapaturmien varalle, sillä vapaa-ajanvakuutukset korvaavat vaihtelevasti kuntosuunnistustapahtumissa sattuneita tapaturmia. Kuntosuunnistajan vakuutus on voimassa Suomen Suunnistusliitto ry:n kuuluvien seurojen järjestämissä tapahtumissa. Tutustu vakuutukseen SSL:n sivuilla.

Vakuutusta ostettaessa annettava tapahtumatunnus on 162.

Radat

A-rata    5 -7 km kohtalaisen vaativa, lähellä kilpailutasoa
B-rata    4 -5 km kuten A-rata, vähintään 1km lyhyempi
C-rata    2,5-3,5 km edellisiä selvästi helpompi
D-rata    2 km aloittelijoille

Hinnasto 2018 VeVen järjestämät

VeVen järjestämissä kuntosuunnistuksissa on RASTILIPPUPALVELU käytössä.Voit lukea lisää siitä Rastilippupalvelusta SSL:n sivuilta. Osallistumismaksu on 6 eur. Maksu onnistuu myös Smartum liikuntasetelillä, Smartum-mobiilimaksulla sekä Edenred mobiilimaksulla. 10 kerran sarjalippuja myydään hintaan 50 eur käteisellä tai Smartum liikuntaseteleillä maksettuna.

Juniorisuunnistajille (20 vuotiaat ja nuoremmat), sekä varusmiehille tapahtumat ovat
maksuttomia. Karttamaksua ei peritä myöskään lapsen ohjaajaksi lähtevältä aikuiselta.

Hinnasto 2018 muiden seurojen järejstämät

PyVon, KaaRan ja Mivin järjestämissä osallistumismaksu on 5 eur.

Kuntosuunnistusten lähtöaika on 17-18.30 ellei kalenterissa ole toisin ilmoitettu. Maali sulkeutuu klo 20.00