Leirikangas 28.5.

Leirikankaalla Myllykylässä maasto on pääosin leppoista kangasmetsää ja avokalliota. Ratamestarina on Juha Siljander.

Ratapituudet
A-rata: 5,6 km, 16 rastia
B-rata: 4,3 km, 12 rastia
C-rata: 2,9 km, 7 rastia
D-rata: 1,9 km, 5 rastia. D-radan rastit ovat polkujen välittömässä läheisyydessä, osa jopa polulla.

Historiapala – leiriä ja kuoppia

Leirikankaan nimi juontaa Hattujen sodan (1741-1743) aikaisesta Ruotsi-Suomen armeijan ryhmitys- ja leirialueesta. Täältä yritti noin 5000 miehen vahvuinen armeijan pääosa ehtiä kenraali von Buddenbrockin johdolla Lappeenrannan taisteluun elokuussa 1741. Ei sitten ehtinyt. Myöhemmin saman armeijan ylipäällikkö kenraali Lewenhaupt eteni joukkoineen Leirikankaalta Säkkijärven ja Pietarin suuntaan. Aselevon tultua voimaan Lewenhaupt joukkoineen vetäytyi kannakselta Leirikankaan maisemiin.

Alueella ja osin kartassakin on noilta ajoilta nähtävissä noin 600 maakuoppaa, jotka ovat leiriytyneiden sotilaiden turvemajojen jäännöksiä.

Leirikangas-pala

Leirikangas on ollut myös kärsimysten paikka. Hattujen sodan maakuopissa levinnyt lavantautityyppinen epidemia surmasi talvella 1741-1742  joukoittain sotilaita ja levisi myös paikkakunnan siviiliväestöön.

Hattujen sota päättyi elokuussa 1743 Turun rauhaan.

(lähteet: On niit Vehkalahrelkii kattottavii paikkoi & Wikipedia)